Hubungan Karakteristik Tenaga Pemorsi dengan Ketepatan Porsi dan Energi pada Standar Diet Diabetes Melitus di RSUD Embung Fatimah

Authors

  • Nurul Oktavia Asyriani Institut Kesehatan Mitra Bunda
  • Siska Pratiwi Institut Kesehatan Mitra Bunda
  • Nelli Roza Institut Kesehatan Mitra Bunda

DOI:

https://doi.org/10.57214/jka.v8i1.706

Keywords:

portion accuracy, standard diet, diabetes mellitus, portioning energy

Abstract

Background: Hospitals play a vital role in providing standardized meals for managing diabetes mellitus (DM). However, inaccuracies in portion sizes and energy content remain prevalent. Objective: To analyze the relationship between portioning personnel characteristics and portion accuracy and energy content in DM diet standards at RSUD Embung Fatimah. Methods: This cross-sectional study involved eight portioning personnel. Primary data were collected through portion observation and energy analysis, while secondary data came from documents and interviews. Data were analyzed using Spearman Rank correlatio. Results: No significant relationship was found between personnel characteristics and portioning accuracy or energy content (p>0.05). Conclusion: Work experience and educational level do not influence portioning accuracy. Training and standardized tools are recommended to improve portioning practices.

References

Abdilah, A. J., & Risdiana, E. (2022). Implementasi Pola Diet Diabetes Mellitus Terhadap Kadar Gula Darah Pasien Dengan Diabetes Mellitus Tipe 1 Di Dusun Sukamelang Desa Babakan Kabupaten Majalengka. Medisina, 8(1), 1–7.

Ambarwati. (2016). Menetapkan Standar RS Dan Perhitungan Kebutuhan Bahan Makan.

Astari, A. P., Setyowati, S., & Kadaryati, S. (2021). Ketepatan pemorsian hidangan di RSUD Dr. Tjitrowardojo Purworejo. AcTion: Aceh Nutrition Journal, 6(1), 33. https://doi.org/10.30867/action.v6i1.351

Chasanah, U. (2018). Hubungan Pendidikan , Lama Bekerja dan Penjamah Makanan Dengan Ketepatan Porsi Makan di Rsjd Dr. Amino Gondohutomo Provinsi Jawa Tengah.

Dhiyanti, A. Y., Tanuwijaya, L. K., & Arfiani, E. P. (2020). Analisis Kesesuaian Kandungan Energi dan Zat Gizi Makro Rencana Menu dengan Standar Diet untuk Pasien Diabetes Mellitus. Amerta Nutrition, 4(1), 1. https://doi.org/10.20473/amnt.v4i1.2020.1-7

Dwiyani, C. N., Yuliana, I., & Ija, M. (2023). Analisis Kerugian Akibat Ketidaktepatan Berat Porsi Buah Potong Dengan Standar Porsi di Instalasi Gizi RSUP Dr. Mohammad Hoesin Palembang. Jurnal Ners, 7(1), 698–703. https://doi.org/10.31004/jn.v7i1.14022

Handayani, A., Tanuwijaya, L. K., & Arfiani, E. P. (2019). Analisa Kesesuaian Antara Preskripsi Diet Dengan Kebutuhan Gizi Secara Individu pada Pasien Diabetes Mellitus di Rumah Sakit X. Amerta Nutrition, 3(4), 276. https://doi.org/10.20473/amnt.v3i4.2019.276-283

Hardinsyah, & Supariasa, I. D. N. (Eds.). (2016). Ilmu Gizi Teori dan Aplikasi. Buku Kedokteran EGC.

International Diabetes Federation. (2021). IDF Diabetes Atlas 10 TH edition. In Diabetes Research and Clinical Practice (Vol. 102, Issue 2). https://doi.org/10.1016/j.diabres.2013.10.013

Kemenkes. (2013). Pedoman PGRS Pelayanan Gizi Rumah Sakit. In Kemenkes RI. https://doi.org/10.1002/9783527678679.dg09374

Kusuma, T. S., Sucipto, Awwaly, K. U. Al, & Herawati. (2023). Manajemen Sistem Penjaminan Produk Halal Instalasi Gizi Rumah Sakit. UB Press. https://www.google.co.id/books/edition/Manajemen_Sistem_Penjaminan_Produk_Halal/Z3WyEAAAQBAJ?hl=id&gbpv=1&dq=pemorsian+rumah+sakit&pg=PA123&printsec=frontcover

Musmuliadin, Saro, N., & Muna, N. (2023). Terapi Akupresur sebagai Alternatif Pengobatan Diabetes Melitus. Penerbit NEM. https://www.google.co.id/books/edition/Terapi_Akupresur_sebagai_Alternatif_Peng/PbHGEAAAQBAJ?hl=id&gbpv=1&dq=semakin+tinggi+tingkat+pendidikan+seseorang,+semakin+cenderung+mereka+untuk+lebih+mudah+menerima+informasi,+sehingga+semakin+banyak+pula+pengetahu

Nita, M. H. D., Nur, A., & Kayumu, H. A. K. (2020). Ketepatan Standar Porsi Nasi pada Penderita Diabetes Mellitus di RSUD Prof. Dr. W. Z. Johannes Kupang. Nutriology : Jurnal Pangan,Gizi,Kesehatan, 1(2), 49–53. https://doi.org/10.30812/nutriology.v1i2.972

Perkeni. (2021). Pedoman Pengelolaan dan Pencegahan Diabetes Melitus Tipe 2 Dewasa di Indonesia 2021. Global Initiative for Asthma, 46. www.ginasthma.org.

Renaldi. (2024). Upaya Pencegahan dan Pengendalian Infeksi Tentang Perawatan Pasien Covid 19. Rizmedia Pustaka Indonesia. https://books.google.co.id/books?id=oXkNEQAAQBAJ&newbks=0&printsec=frontcover&hl=id&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Sugiarti, L. S. D. (2018). Gambaran Kesesuaian Standar Porsi Makan Rumah Sakit Dengan Besar Porsi Yang Di Sajikan Pada Diet Diabetes Mellitus Tipe 2 Di Instalasi Gizi RSUD Bahteramas. Politeknik Kesehatan, Kemenkes Kendari, 67.

Suharyati, Hartati, B., Kresnawan, T., Sunarti, Hudayani, F., & Darmarini, F. (Eds.). (2019). Penuntun Diet dan Terapi Gizi Edisi 4. Buku Kedokteran EGC.

Suparisa, I. D. N., & Handayani, D. (Eds.). (2019). Asuhan Gizi Klinik. Buku Kedokteran EGC.

Wadyomukti, R. A. (2017). Hubungan Karakteristik Tenaga Pemorsi Dan Alat Pemorsian Dengan Ketepatan Pemorsian Makanan Pokok Berdasarkan Standar Porsi Di Rumah Sakit Pku Muhammadiyah Bantul. Poltekkes Yogyakarta,;

Wahyuni, & Sri, E. (2006). Evaluasi Tatalaksana Terapi Diet Pada Penderita Diabetes Mellitus Di Ruang. Universitas Diponegoro, 1–17. http://eprints.undip.ac.id

Wani, Y. A., Tanuwijaya, L. K., & Arfiani, E. P. (2019). Manajemen Operasional Penyelenggaraan Makanan Massal (Edisi Revisi). Universitas Brawijaya Press. https://www.google.co.id/books/edition/Manajemen_Operasional_Penyelenggaraan_Ma/EaPVDwAAQBAJ?hl=id&gbpv=1

Wardawati, Sulaiman, Y., Suharmi, Sebba, A. K., Zulkifli, Dina, D., Rifai, A., Alawiyah, T., Asmuni, Haerani, Putri, S. A., Wulandari, E., & Sastrariah. (2022). Dasar-Dasar Ilmu Gizi (Junaedi (Ed.)). Yayasan Penerbit Muhammad Zaini. https://www.google.co.id/books/edition/Dasar_Dasar_Ilmu_Gizi/9ShuEAAAQBAJ?hl=id&gbpv=1&dq=pemorsian+rumah+sakit&pg=PA232&printsec=frontcover

Zubaidah, O., Romadhoni, I. F., Sulandari, L., Purwidiani, N., Kampus, A. :, Wetan, L., & Surabaya, K. (2023). Analisis Penerapan Standar Operasional Prosedur (SOP) Pengolahan Makanan Banquet di Hot Kitchen Hotel Aria Centra Surabaya. Journal of Creative Student Research (JCSR), 1(4), 421–444. https://doi.org/10.55606/jcsrpolitama.v1i4.2327

Downloads

Published

2024-05-30

How to Cite

Nurul Oktavia Asyriani, Siska Pratiwi, & Nelli Roza. (2024). Hubungan Karakteristik Tenaga Pemorsi dengan Ketepatan Porsi dan Energi pada Standar Diet Diabetes Melitus di RSUD Embung Fatimah. Jurnal Kesehatan Amanah, 8(1), 160–174. https://doi.org/10.57214/jka.v8i1.706