Penerapan Edukasi Kesehatan Tentang Kebutuhan Nutrisi Pada Ibu Dengan Kehamilan Anemia
DOI:
https://doi.org/10.57214/jusika.v7i1.281Keywords:
Anemia of Pregnancy, Nutritions in Pregnancy, Health EducationAbstract
Anemia in pregnancy is a condition where the hemoglobin level is less than 11.0 g/dl. Anemia in pregnant women can harm the mother and fetus during pregnancy. Mothers with anemic pregnancies need good knowledge to meet nutritional needs during pregnancy. Pregnant women with good knowledge about pregnancy nutrition as an effort to prevent and complications from anemia with pregnancy. The purpose of this study was to describe the effectiveness of providing health education using a booklet about nutritional needs on the level of knowledge in women with anemic pregnancies. This research method uses a case study approach with a sample of this study is 1 pregnant woman with anemia. The measurement instrument used the Nutrition Needs Knowledge Questionnaire in Pregnant Women, with pre-post intervention. Intervention of implementing health education through booklet media about the nutritional needs of women with anemic pregnancies for 3 days with a duration of 10-15 minutes. The results showed that there was an increase in knowledge about nutritional needs in mothers with anemic pregnancies by 40.53%, with an average pretest score of 61.67% to 86.67% in the posttest. Conclusion: Health education through booklet media about the nutritional needs of mothers with anemia is effective in increasing knowledge of pregnant mother.
References
Alamsyah, W. (2020). faktor-faktor yang berhubungan dengan kejadian penyakit anemia pada ibu hamil usia kehamilan 1-3 bulan diwilayah kerja puskesmas bontomarannu kabupaten gowa. Jurnal Inovasi Penelitian, 1(2), 41-48.
Aminin, F., Wulandari, A., & Lestari, R. P. (n.d.). Pengaruh Kekurangan Energi Kronis (KEK) dengan Kejadian Anemia Pada Ibu Hamil.
Ariestanti, Y., Widayati, T., & Sulistyowati, Y. (2020). Determinan Perilaku Ibu Hamil Melakukan Pemeriksaan Kehamilan (Antenatal Care) Pada Masa Pandemi Covid -19. Jurnal Bidang Ilmu Kesehatan, 10(2), 203–216. https://doi.org/10.52643/jbik.v10i2.1107
Astuti, R. Y., & Ertiana, D. (2018). Anemia dalam kehamilan. Pustaka Abadi.
Baryanti, I. (2022). Hubungan Status Indeks Massa Tubuh (IMT) Pra Hamil Dengan Kejadian Anemia Ibu Hamil Trimester 1 Di Puskesmas Kretek Bantul 2021 (Doctoral dissertation, Poltekkes Kemenkes Yogyakarta).
Chandra, F., Junita, D. D., & Fatmawati, T. Y. (2019). Tingkat Pendidikan dan Pengetahuan Ibu Hamil dengan Status Anemia. Jurnal Ilmiah Ilmu Keperawatan Indonesia, 9(04), 653-659.
Darmayanti, R., & Endarwati, S. (2020). Perbedaan Pengetahuan Ibu Hamil Tentang Kebutuhan Gizi Ibu Hamil Sebelum dan Sesudah Penyuluhan Differences of Knowledge about Nutritional Needs Among Pregnant Women Before and After Counseling. Jurnal Kebidanan, 9(2), 79.
Hardiani, H., Choirunissa, R., & Rifiana, A. J. (2020). Pengaruh Pisang Ambon Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil di Klinik FS Munggaran Kabupaten Garut. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 12(2), 149-158.
Ilmiani, T. K., Angraini, D. I., & Hanriko, R. (2020). Hubungan pengetahuan gizi ibu hamil terhadap peningkatan berat badan selama kehamilan di Puskesmas Bandar Lampung. Majority, 9(1), 29-34.
Mamuroh, L., & Nurhakim, F. (2021). Anemia Kehamilan dan Faktor Yang Mempengaruhi : Studi Korelasi.21.
Mariana, D., Wulandari, D., & Padila, P. (2018). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Anemia pada Ibu Hamil di Wilayah Kerja Puskesmas. Jurnal Keperawatan Silampari, 1(2), 108–122. https://doi.org/10.31539/jks.v1i2.83
Nur, M. S. K., Khoiriyah, H. I., & Kurniawan, D. (2018). Pengembangan Model Pendidikan Kesehatan Pada Ibu Hamil Untuk Menurunkan Angka Kematian Ibu di Kabupaten Bogor. PKM-P, 2(1). https://doi.org/10.32832/pkm-p.v2i1.198
Purwaningtyas, M. L., & Prameswari, G. N. (2017). Faktor Kejadian Anemia Pada Ibu Hamil.
Putri, S. L. P. F., Abdi, L. K., Sulendri, N. S., & Wirawan, S. (2019). Pengaruh pemberian konseling gizi terhadap peningkatan pengetahuan dan konsumsi zat gizi ibu hamil anemia di wilayah kerja Puskesmas Pejeruk, Ampenan, Kota Mataram. Jurnal Gizi Prima (Prime Nutrition Journal), 3(1), 18-27.
Rais, M. (2017). Hubungan Asupan Zat Besi, Status Gizi Dan Lama Menstruasi Dengan Kejadian Anemia Pada Remaja Putri (Studi Kasus Di Asrama Putri Sma Islam Tepadu Abu Bakar Yogyakarta Tahun 2017) (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Semarang).
Retnaningtyas, E., Retnoningsih, Kartikawati, E., Nuning, Sukemi, Nilawati, D., Nurfajri, & Denik. (2022). Upaya Peningkatan Pengetahuan Ibu Hamil Melalui Edukasi Mengenai Kebutuhan Nutrisi Ibu Hamil. ADI Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2), 19–24. https://doi.org/10.34306/adimas.v2i2.552
Samudra, L. S., & Sofiyatin, R. (n.d.). Hubungan Pola Konsumsi Fe Dengan Kejadien Anemia Pada Ibu Hamil di Desa Dasan Geria Kecamatan Lingsar Kabupaten Lombok Barat.
Sasono, H. A., Husna, I., Zulfian, Z., & Mulyani, W. (2021). Hubungan Tingkat Pendidikan Dengan Kejadian Anemia Pada Ibu Hamil di Beberapa Wilayah Indonesia. Jurnal Medika Malahayati, 5(1), 59–66. https://doi.org/10.33024/jmm.v5i1.3891
Simbolon, D. (2018). Modul Edukasi Gizi Pencegahan dan Penanggulangan Kurang Energi Kronik (Kek) dan Anemia Pada Ibu Hamil. Deepublish.
Wulandari, R. F., Susiloningtyas, L., & Jaya, S. T. (n.d.). Pendidikan Kesehatan Untuk Meningkatkan Gizi Ibu Hamil.